Ga naar de inhoud

Ambulante zorg midden in de maatschappij

Petra en Marcella vertellen over ambulante zorg op de Langendijkstraat

11 september 2024

Careander biedt op de locatie Langendijkstraat ambulante zorg aan. Hier wonen de cliënten zelfstandig, maar hebben ze hulp dichtbij wanneer dat nodig is. Dit zorgt voor een unieke combinatie van zelfstandigheid en ondersteuning, waardoor onze cliënten optimaal kunnen meedoen in de samenleving.

Vragen? Neem contact met ons op
0341 46 78 20

Ambulante zorg midden in de maatschappij

Petra en Marcella vertellen over ambulante zorg op de Langendijkstraat

11 september 2024

Careander biedt op de locatie Langendijkstraat ambulante zorg aan. Hier wonen de cliënten zelfstandig, maar hebben ze hulp dichtbij wanneer dat nodig is. Dit zorgt voor een unieke combinatie van zelfstandigheid en ondersteuning, waardoor onze cliënten optimaal kunnen meedoen in de samenleving.

Vragen? Neem contact met ons op
0341 46 78 20

 

Het team van de Langendijkstraat vertelt over de rol die zij spelen in het leven van de cliënten.

Dynamisch en persoonlijk contact

Het werk in de ambulante zorg is dynamisch en vraagt om regelmatig, persoonlijk contact tussen de begeleiding en cliënten. Het team van de Langendijkstraat bestaat uit zes personen en biedt volledig ambulante zorg aan cliënten met indicaties varierend van één tot vijf uur begeleiding per week.

Marcella: “De momenten op kantoor tussen de begeleiding door gedurende een werkdag zijn belangrijk in de samenwerking. We hebben als ambulant begeleiders namelijk veel 1-op-1 contact hebben met de bewoners. Al deze details vastleggen in rapportages is niet haalbaar. Ook geven sommige cliënten aan dat zij dit niet willen vanwege hun privacy. Daar maken we met de cliënt afspraken over. Daarom is het fijn om elkaar te zien, te overleggen en zaken over te dragen. Op deze manier spelen we op de juiste manier in op de hulpvragen die leven bij onze cliënten.”

Het steunpunt

Cliënten kunnen ook gebruik maken van het steunpunt aan de Langendijkstraat. Het steunpunt is elke dag open. Petra: “Het steunpunt helpt om de kans op eenzaamheid te verminderen. Ze hebben hier namelijk onderling contact met elkaar en tegelijk ook met ons als begeleiders.” Het steunpunt heeft nog een andere functie, vertellen Petra en Marcella. “Het steunpunt helpt ook bij het verminderen van stress. Ze kunnen hier namelijk snel inchecken met een vraag. We lossen het niet altijd direct op, maar we kunnen de situatie wel luchtiger maken. Samen halen we zo de druk van de ketel om tijdens individuele begeleiding naar een oplossing te zoeken.”

Een van de grootste voordelen van het werk is de vrijheid om de dag zelf in te delen, waardoor zij als begeleiding, de cliënten kunnen helpen hun weg in de maatschappij te vinden, vertellen Marcella en Petra. Marcella benadrukt doordat ze individueel kunnen werken, ze de tijd kunnen plannen volgens de indicatie van de cliënt. Tegelijkertijd brengt het werk administratieve lasten met zich mee. “Er is veel tijd nodig voor rapportages en administratieve verwerking. Onze begeleiding is gericht op persoonlijke groei en zelfstandigheid.”

“We werken daarom vanuit de visie: ‘begeleiden met de handen op de rug’. Dit houdt in dat we uitgaan van de capaciteiten die de cliënt zelf heeft en stemmen daar onze begeleiding op af. Wij nemen niets over wat hij/zij zelf kan. We ondersteunen waar nodig en helpen waar gewenst, vaardigheden uit te breiden. Dit kan variëren van praktische vaardigheden, zoals koken, tot aan het omgaan met sociale situaties. Het doel is om cliënten zelfvertrouwen te geven en hen weerbaar te maken voor de maatschappij”, zegt Marcella. De doelgroep is divers bij de Langendijkstraat, variërend van 22 tot 72 jaar met verschillende niveaus. Dit vraagt om flexibiliteit en het vermogen om snel te schakelen tussen uiteenlopende hulpvragen. Marcella: “We werken daarom in duo’s om beter op de behoeften van de cliënten in te spelen en om elkaar te ondersteunen.”

Teamwerk en communicatie

Het team van de Langendijk kenmerkt zich door een open cultuur, directe communicatie en flexibelheid. Petra: “We zijn aanpakkers die weten wat we kunnen en wat we nodig hebben in ons werk. Dit vertaalt zich in onze benadering naar de bewoners en hun hulpvragen.”

Marcella: “Onze focus ligt op de lange termijn. Dit betekent dat we cliënten ondersteunen om weerbaarder en sterker te worden. Zelfs als dit op korte termijn tijdelijk stress op kan leveren. Ons werk in de ambulante zorg draait namelijk om meer dan alleen het oplossen van problemen. Het gaat om het bieden van structuur, het bevorderen van zelfstandigheid, en het ondersteunen van persoonlijke groei. Door nauw samen te werken, bieden we onze cliënten de best mogelijke zorg en helpen we om hun plek in de maatschappij te vinden.”