Ga naar de inhoud

Leefwereld centraal: samen blijven leren en verbeteren

27 maart 2025 · actueel

In februari liep ik een ochtend mee bij De Schutse in Harderwijk – een orthopedagogisch dagcentrum van Careander. Hier begeleiden en behandelen we kinderen van 0 tot 18 jaar. De kinderen krijgen ook dagactiviteiten en eens in de 2 weken is er zaterdagopvang.

Een deel van de ochtend bracht ik door met de groep kinderen en jongeren met een ernstige meervoudige beperking. Er wordt hier veel aandacht besteed aan activeren en leren door middel van zintuigelijke ervaringen. Ook deze groep jonge mensen kan zich ontwikkelen en bepalen wat voor hen belangrijk is; het “lezen” van de signalen is hiervoor essentieel. Dat lukt beter als er een langdurige relatie met de begeleider is. Ik vond het ontroerend om te zien met hoeveel toewijding en expertise onze begeleiders dit vorm geven en heb diepe bewondering voor hun toewijding. Het is deze inzet die, met aandacht en doorzettingsvermogen, het verschil maakt. Een mooi voorbeeld van de leefwereld centraal stellen.

Leren vanuit de leefwereld

De opbrengst van onze externe audit (een jaarlijks terugkerend onderzoek naar de kwaliteit van zorg) heeft ons aangemoedigd om nog meer te leren vanuit de leefwereld van cliënten en bewoners. Dit sluit aan bij een belangrijke pijler van onze Koers; ontwikkelingsgericht werken. Hier ligt nog een kans voor ons, want hoewel onze medewerkers enorm betrokken en gedreven zijn, delen we onze leermomenten nog onvoldoende met elkaar. Door deze kennis beter te bundelen, kunnen we samen groeien en de zorg verder versterken.

Teamroosteren met oog voor cliënt
en medewerker

Onlangs zijn we gestart met het project samen goed geregeld. Het doel van dit project is om ervoor te zorgen dat de werkroosters van medewerkers goed aansluiten bij de zorg, ondersteuning en behandeling van cliënten en bewoners. Tegelijkertijd is het belangrijk dat het rooster passend is bij de behoefte van onze medewerkers. Op dit moment ontwikkelen we visie en beleid op teamroosteren en brengen we in kaart hoe in de ideale situatie teamroosteren eruit ziet met als uitgangspunt zoveel mogelijk voorspelbaarheid voor zowel cliënten als medewerkers.

Meer eigen regie met DigiContact

We onderzoeken mogelijkheden van DigiContact binnen Careander. Dit biedt ondersteuning gericht op het dagelijks leven via online beeldgesprekken en reguliere telefoongesprekken met een team van speciaal opgeleide begeleiders. Deze ondersteuning is 24/7 beschikbaar en op afroep inzetbaar door de mensen met een ondersteuningsvraag, waar en wanneer zij dat nodig vinden. Zo kan een verpleegkundige op afstand meekijken, maar kan een cliënt ook een vraag stellen aan een begeleider. In het kader van eigen regie voor de cliënt en bewoner zou dit een belangrijke stap kunnen zijn.

Samen maken we onze zorg klaar voor de toekomst.

De lente is inmiddels volop begonnen; een periode van groei en nieuw leven. Ik wens u een fijne tijd toe!

Met vriendelijke groet,

Terry Brouwer

Bestuurder Careander