Ga naar de inhoud

Careander krijgt licentie voor methodiek ‘Geef me de 5’

12 juni 2024 · actueel

 

We zijn er trots op om te delen dat we officieel licentieorganisatie zijn van de Geef me de 5 methodiek. Geef me de 5 is ontwikkeld voor mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) en kan daarnaast worden ingezet voor iedereen die extra duidelijkheid nodig heeft.

Het doel van deze methodiek is om mensen met ASS te helpen hun leven te leven in plaats van te overleven. De methodiek leert om de denkwereld van iemand met ASS te begrijpen en hierop af te stemmen, waardoor alles voor hen duidelijk en voorspelbaar wordt en er rust ontstaat.

Training
Linda Timmer is Adviseur Leren & Ontwikkelen en enthousiast over de methodiek:  “Bij Careander zijn er al een aantal begeleiders geschoold in Geef me de 5. In 2024 en 2025 wordt de basistraining aan alle (nog niet geschoolde) medewerkers gegeven. Als vervolg op de basistraining worden er vanaf eind 2025 per locatie verdiepingsdagen gegeven. We zijn blij dat we als licentieorganisatie alle medewerkers gaan scholen. Uit reacties van locaties horen we dat het toepassen van deze methodiek een positieve bijdrage levert aan de sfeer op een locatie.”

Begrijpen van de oorzaak van gedrag
Christine de Jeu is deskundige Geef me de 5 en interne trainer bij Careander:“Geef me de 5 is een praktische methodiek die voor iedereen op maat gemaakt kan worden en in elke context toepasbaar is. Met Geef me de 5 richten we ons op het begrijpen van de oorzaak van gedrag, we zien gedrag als signaal en en van daaruit handelen we. Daarnaast is het een aansprekende taal: we werken met dezelfde taal en plaatjes voor een cliënt. Want hoe meer we allemaal dezelfde taal spreken, hoe meer de zelfstandigheid van onze cliënten groeit.”

Met Geef me de 5 als een van de hoofdmethodieken in de organisatie is, werken we verder aan de professionalisering van onze medewerkers en de ontwikkeling en ondersteuning aan onze cliënten.

Lees hier de ervaring van Ronald, bewoner bij De Steenrots, hoe de inzet van Geef me de 5 hem helpt.