Ga naar de inhoud

Samen op weg naar onze toekomst

27 maart 2024 · actueel

 

Inmiddels zijn we alweer in de maand maart beland en merk ik dat de meesten, inclusief ikzelf, smachten naar het voorjaarsweer. Een stralende zon vergezeld door een verfrissend briesje. Zelf geniet ik in het weekend dan graag van een kop koffie buiten. Ik denk dan na over de week die net voorbij is en blik vooruit op de week die komen gaat. Zo maak ik elke maandag een weekplanning voor mezelf waarin ik bepaalde doelen stel.

Waar wil ik me in verdiepen? Wie wil ik graag gesproken hebben? Wat vind ik belangrijk deze week? Vervolgens probeer ik elke vrijdag een reflectieblok in mijn agenda te zetten. Dit is een combinatie tussen een zakelijke en persoonlijke reflectie. Wat vond ik afgelopen week lastig? Wat heeft me geraakt en geïnspireerd? Maar bovenal, heb ik als bestuurder deze week bijgedragen aan de leefwereld van de cliënt? Dit is een belangrijke toetsvraag voor mezelf die ervoor zorgt dat ik evalueer of mijn inspanningen hier echt aan bijdragen. De kracht van reflectie is om even los te komen van de dagelijkse drukte en bewust stil te staan bij onze acties.

Het belang van de zeggenschap van onze cliënten

De Koers van Careander is een visie voor de komende jaren en loopt tot 2027. De Koers is dus geen uitgeschreven plan dat ons exact vertelt wat we gaan doen. Dit doen we namelijk samen. Zie het als een kompas dat medewerkers, cliënten, bewoners en verwanten verbindt. De eerste stap is om ervoor te zorgen dat iedereen eigenaar wordt van de Koers. Bij het ontwikkelingspunt ‘De leefwereld centraal’ bijvoorbeeld kijken we heel bewust naar hoe we de leefwereld van de cliënt continu centraal stellen. Bij alles wat we doen, stellen we onszelf dus deze simpele vraag: wat is de toegevoegde waarde voor de cliënt bij wat ik zojuist heb gedaan?

Een voorbeeld hiervan is cliëntcommunicatie. We vinden het belangrijk dat de cliënt rechtstreeks toegang heeft tot informatie. Dit is echter niet van de één op andere dag realiseerbaar. Ook hebben we beperkte middelen. Dan is het dus van belang om te kijken waar we ons eerst op focussen. De methodiek waarmee we werken als het gaat om zeggenschap is ‘Dit vind ik ervan’. Deze methodiek helpt begeleiders om met de cliënt in gesprek te gaan. Met deze informatie wordt het zorgplan opgesteld. Nu is nog niet iedere begeleider van Careander geschoold om met deze methodiek te werken. Dit is dus ook een concreet doel waar we aan werken. Bekijk de animatievideo voor meer informatie over de Koers van Careander.

Ik wens iedereen een mooi en zonnig voorjaar toe.

Terry Brouwer, bestuurder