Ga naar de inhoud

Eigen regie met behulp van de Kojo

Door de ogen van Isabella

“We hebben altijd keuzes voor Isabella gemaakt, maar nu leert ze hoe ze haar eigen keuzes duidelijk kan maken. Als ze uiteindelijk echt die eigen regie heeft, dat zou ik fantastisch vinden”, vertelt Rebekka, de moeder van Isabella.

Vragen? Neem contact met ons op
0341 46 78 20

Eigen regie met behulp van de Kojo

Door de ogen van Isabella

“We hebben altijd keuzes voor Isabella gemaakt, maar nu leert ze hoe ze haar eigen keuzes duidelijk kan maken. Als ze uiteindelijk echt die eigen regie heeft, dat zou ik fantastisch vinden”, vertelt Rebekka, de moeder van Isabella.

Vragen? Neem contact met ons op
0341 46 78 20

Sinds oktober 2020 is Isabella (5 jaar) samen met logopedist Dieke aan het oefenen met de Kojo: een apparaat dat reageert op haar oogbewegingen. Voor Isabella is het door haar beperking niet mogelijk om te praten, maar de Kojo maakt interactie met de omgeving mogelijk. Het project is nog in volle gang, maar Rebekka, de moeder van Isabella, vindt het nu al geslaagd.

Haar eerste eigen tekening

Isabella kan nog heel veel leren, maar er zijn al grote stappen gemaakt. Zo heeft ze onlangs haar eerste echte tekening gemaakt, met de Kojo. “We hebben die tekening afgedrukt op fotopapier en op haar kamer gehangen, we hebben ‘m zelfs op een trui laten afdrukken”, vertelt Rebekka. “Het is zo bijzonder, haar allereerste eigen tekening. Vrienden en familie waren erg onder de indruk.”

Niet alleen Dieke en de ouders van Isabella zijn bij dit project betrokken. Ook een ergotherapeut, orthopedagoog,fysiotherapeut en de begeleiders op De Schutse helpen mee. “Het is een echt Careander-team, we kijken samen met de ouders naar de mogelijkheden en naar wat het beste bij Isabella past”, vertelt Dieke.

Mening, behoeftes en pijn aangeven

Het doel is dat Isabella uiteindelijk helemaal haar eigen mening en behoeftes kan uiten. “De grootste wens van haar vader en mij is dat Isabella kan aangeven als ze pijn heeft.” Rebekka wordt er emotioneel van als ze bedenkt dat Isabella niet meer onnodig pijn hoeft te lijden. “Ze is echt een bikkel, pas als de pijn ondragelijk is gaat ze huilen. Laatst kwamen we er bijvoorbeeld pas heel laat achter dat ze blaasontsteking had. Als ik bedenk dat ze die pijn eerder kan aangeven, dat is toch fantastisch?”

Eigen regie

De eigen regie wordt nu al zichtbaar, wanneer Isabella met de Kojo oefent. “Als ik de Kojo afsluit, kan ze hem zelf weer aanzetten”, vertelt Dieke. “Of als ze iets saai vindt, klikt ze het zo weg en begint ze te lachen”. Rebekka vult aan: “Het is zo mooi dat ze nu ergens tegenin kan gaan, dan begint het opvoeden eigenlijk. En dan komt er een moment dat we een keer ruzie hebben, daar heb ik echt zin in. Bij onze eerste ruzie gaat de champagne open!”

Een eigen Kojo is inmiddels aangevraagd voor Isabella. In een formaat dat op haar rolstoel past, met de functies die bij haar passen. Echt maatwerk dus. “Dit is waar ik ’t voor doe. De tranen van geluk bij ouders, dat maakt dit werk zo mooi”, vertelt Dieke.

De Kojo

De Kojo is een alles-in-één computer met oogbesturing en is te gebruiken voor spel, communicatieontwikkeling, therapie en diagnostiek. Om op een Kojo een spel te spelen en te zorgen dat er iets gebeurt op het scherm, hoeft de gebruiker alleen maar naar het scherm te kijken. De muis en het toetsenbord worden hiermee volledig vervangen. Careander heeft het project met de Kojo aangevraagd bij het zorgkantoor, waardoor financiering mogelijk is gemaakt. Een jaar lang, tot 1 oktober, zijn er bij De Schutse in Harderwijk extra uren beschikbaar om vier kinderen van de EMB-groep te begeleiden in dit project. De eigen regie die de kinderen hiermee krijgen, sluit aan bij de visie van Careander.

isabella2A-1024x768
isabella1a-1024x505
Hoofdfoto-het-verhaal-van-Isabella-1024x683