Ga naar de inhoud

Het verhaal van Eline bij Kind & Jeugd

Samen werken aan groei en ontwikkeling

28 maart 2024

Het beste voor Eline. Dat is het uitgangspunt dat ouders en begeleiding van Careander Kind en Jeugd samen hebben. Het korte lijntje tussen begeleiding en gezin rondom Eline helpt mee met het vergroten van de zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

Vragen? Neem contact met ons op
0341 46 78 20

Het verhaal van Eline bij Kind & Jeugd

Samen werken aan groei en ontwikkeling

28 maart 2024

Het beste voor Eline. Dat is het uitgangspunt dat ouders en begeleiding van Careander Kind en Jeugd samen hebben. Het korte lijntje tussen begeleiding en gezin rondom Eline helpt mee met het vergroten van de zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

Vragen? Neem contact met ons op
0341 46 78 20

Marijke Korenberg is moeder van Eline (15) en zij zijn vanaf 2012 betrokken bij Careander. Eline is een vrolijke meid met Downsyndroom, houdt van gezelligheid, zingt en voetbalt graag. Marijke: “We zijn in 2012 gestart met kleine stapjes, daarna de peuterspeelzaal en nu is er BOL (Begeleiding op Locatie) op haar school. De begeleiders die bij ons gezin zijn betrokken, denken in alles mee. Zij geven advies met als doel om Eline zelfstandiger en zelfredzamer te maken.”

Zo zelfstandig waar mogelijk

Daniëlle het Lam is begeleider bij Careander Kind en Jeugd heeft recent de opleiding ‘Begeleider Leespraat’ afgerond. Leespraat is een communicatiemethode waarbij kinderen leren lezen en daardoor leren praten. De methodiek werkt vanuit de beleving van het kind en sluit aan bij interesses van het kind. Naast veel andere kinderen maakt ook Eline gebruik van Leespraat. Daniëlle: “In mijn werk als begeleider heb ik vaak gezien en ervaren dat gedrag soms verkeerd geïnterpreteerd wordt. Een kind is vervelend of eigenwijs. Terwijl dat vaak helemaal niet het geval is. De communicatie sluit in dat geval niet aan. Met de methodiek Leespraat komt dat er wel. Bij Eline zie ik hierin mooie ontwikkelingen.”

Naast leespraat werkt Daniëlle met Eline op haar school, De Wingerd, aan onderwerpen als verkeersveiligheid. “Maar ook werken we aan het aanleren en onderhouden van praktische vaardigheden zoals het goed ophangen van een jas, hardop vertellen in de klas en leren kiezen. Dit doen we met het doel dat Eline zo zelfstandig mogelijk is.”

Begeleiding op locatie (BOL) van Careander

De begeleiders van Careander Kind en Jeugd zijn op de hoogte van ontwikkelingsproblemen en beperkingen. Zij kijken naar de ontwikkeling van het kind en denken mee over oplossingen. Dit gebeurt in overleg met ouders en met de school. Soms kan een begeleider 1 of meerdere kinderen tegelijkertijd op de school helpen, afhankelijk van het doel waaraan gewerkt wordt. Als leren samenwerken een doel is, of omgaan met andere kinderen, dan is het belangrijk dat een kind dat niet leert met zijn begeleider maar juist met andere kinderen.

Voor het gezin van Eline is de klik tussen de begeleider en zus Nelianne, vader Ferdinand en moeder Marijke belangrijk. Marijke: “De klik moet vooral tussen Eline en de begeleider zitten. Als dat goed zit, dan komen we ver met elkaar.”

De toekomst van Eline

Eline is jong en kan nog stappen zetten met leren. School is een fijne omgeving waar ze een paar dagen per week blijft. Via Careander is gekeken naar een leuke stageplek waarin ook ruimte voor ontwikkeling blijft. Op dagactiviteitencentrum Shalom in ’t Harde is deze stageplek gevonden.

Marijke: “Voor ieder gezin met een kind als Eline raad ik Careander aan.”

Careander Kind en Jeugd

Marijke: “Begeleiders denken mee en je wordt als gezin en ouder gehoord. Doordat ze Eline goed kennen, is het eenvoudig om snel te schakelen en een plan te maken of advies te geven. Dat hebben we met voetbal gezien.”  Sinds kort voetbalt Eline en begeleider Daniëlle denkt mee hoe de trainer het beste met Eline kan communiceren, zodat zij beter begrijpt wat de bedoeling is. “Ik ben vol lof over de prettige samenwerking met Careander.

Careander, een christelijke organisatie

Het gezin van Eline is betrokken bij de kerk en voor hen is een christelijke organisatie belangrijk. “Ik merk dat dat aan het feit dat je mag zijn wie je bent en dat afspraak is afspraak wordt nageleefd. De mensen die bij Careander werken doen hun werk met liefde. Ze hebben liefde voor de doelgroep en dat merken we.” vertelt Marijke tot slot.