Ga naar de inhoud

Van fulltime studeren naar BBL

Youri's verhaal bij De Rotonde

19 juni 2024

De loopbaan van Youri bij De Rotonde begon in september 2021 als stagiair. Vanaf het eerste moment voelde hij zich thuis op deze locatie.  In februari van het daaropvolgende jaar kreeg hij een flexcontract aangeboden. Aan het einde van het schooljaar werd hem gevraagd of hij geïnteresseerd was in een BBL-traject. Een voorstel dat hij graag accepteerde.

Vragen? Neem contact met ons op
0341 46 78 20

Van fulltime studeren naar BBL

Youri's verhaal bij De Rotonde

19 juni 2024

De loopbaan van Youri bij De Rotonde begon in september 2021 als stagiair. Vanaf het eerste moment voelde hij zich thuis op deze locatie.  In februari van het daaropvolgende jaar kreeg hij een flexcontract aangeboden. Aan het einde van het schooljaar werd hem gevraagd of hij geïnteresseerd was in een BBL-traject. Een voorstel dat hij graag accepteerde.

Vragen? Neem contact met ons op
0341 46 78 20

Youri merkte dat het werken en leren in de praktijk hem goed paste. “Je bent zelf verantwoordelijk tijdens de dienst. Hierdoor leer je op een andere manier dan wanneer je stage loopt. Als er een probleem is, kun je wel terugvallen op een collega, maar het is niet het uitgangspunt zoals dat bij een stage wel is. Daar leer je gigantisch van.”

Het verschil tussen stagelopen en BBL

Wat hem het meest is bijgebleven, zijn de crisissituaties en het persoonlijke begeleiderschap waarin hij werd ondersteund. “De ervaring die je opdoet als stagiair is anders dan wanneer je werkt als BBL-leerling. Tijdens de BBL-opleiding ga je aan de slag met een zorgplan, het opstellen van signaleringsplannen en bijvoorbeeld hoe je met vraagstukken in een CCE-traject omgaat. Je gaat echt de diepte en je bouwt een band op met de cliënten waar je verantwoordelijkheid voor draagt.”

Een voorbeeld hiervan is zijn begeleiding van Emiel, een bewoner van De Rotonde. Emiel en Youri hebben een sterke band opgebouwd, waarbij ze zowel kunnen lachen als serieus kunnen zijn. “We hebben samen een puzzel gelegd en de puzzelstukken liggen nu op de juiste plek”, vertelt Youri.

De lokale cliëntenraad

De Rotonde kent een actieve lokale cliëntenraad. Zes keer per jaar komen de leden bij elkaar voor een vergadering, waarbij ook bewoners hun bespreekpunten kunnen inleveren. “Dit wordt ook altijd gedaan. De cliëntenraad hier is erg actief,” zegt Youri.

De cliëntenraad bespreekt allerlei onderwerpen, van huiskamerdiensten tot de inzet van vrijwilligers. “Het is een leuk en uitdagend om te kijken hoe we het zo passend mogelijk kunnen maken, maar tegelijk ook zo min mogelijk veranderen. Hoewel bewust iets anders doen ook goed kan zijn.”

Blijven ontwikkelen

Youri blijft zichzelf graag ontwikkelen. “Ik zou graag de verdieping in willen gaan over het werken in de driehoek. Daarnaast is hij geïnteresseerd in zorgtechnologie. “Daar ben ik aandacht functionaris van binnen De Rotonde. Zo hebben we bijvoorbeeld voor Emiel een online agenda waarin alle taken staan die hij moet doen op een dag. Hier kan hij zelfstandig mee werken. Bepaalde taken, zoals naar werk vertrekken, staan er standaard in. Maar als er onverwachts dingen veranderen, zoals de kapper, voegen we dat toe. Emiel weet dat hij mij hier altijd voor kan benaderen. Dit is één van de ideeën, want ik denk dat we nog meer stappen kunnen zetten op dit gebied.”

Emiel heeft veel geleerd van Youri’s begeleiding. Eén van de leerdoelen voor Emiel was het zelfstandig naar de kapper gaan. “We hebben eerst besproken wat hij wilde leren, en daarna hebben we dat stapsgewijs opgebouwd. Nu gaat hij al dik een half jaar zelfstandig op pad,” vertelt Youri. Emiel waardeert de begeleiding van Youri. “Youri is mijn veilige basis waar ik op kan bouwen.”

De overstap meer dan waard

Youri’s overstap van fulltime studeren naar een BBL-traject bij De Rotonde heeft niet alleen zijn professionele vaardigheden verdiept, maar heeft ook een positieve impact gehad op de bewoners, zoals Emiel en Valerie. “Je merkt dat Youri stappen zet en groeit in zijn werk”, zegt Valerie, bewoner van De Rotonde. “Hij luistert goed en is rustig. Youri past goed bij ons op deze locatie. Sollicitanten gaan eerst in gesprek met de teammanager, maar ook met een aantal bewoners. Aan de andere bewoners wordt ook de vraag gesteld wat wij ervan vinden. Careander zorgt er zo goed voor dat de medewerkers goed bij de locatie passen.”

Youri zijn BBL-traject is afgerond en hij is nu werkzaam als Persoonlijk Begeleider bij De Rotonde. “Het is fijn dat ik nu ook aan de slag hier kan als Persoonlijk Begeleider. Ik waardeer het enorm dat Careander mij deze kans geeft om te ontplooien als persoonlijk begeleider.”

Ook starten met BBL?

Wil je aan de slag in de zorg, maar heb je nog geen diploma? Geen probleem. Bij Careander kan je werken en leren tegelijkertijd. Lees dan hier verder!

Een kijkje op de Rotonde

IMG_0779
IMG_0721
IMG_0640
IMG_0673