Ga naar de inhoud

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bezoekt Careander

25 mei 2023 · actueel

 

Een delegatie van de directie maatschappelijke zorg, langdurige zorg en jeugd bezocht Careander. Om een zo compleet mogelijk beeld te geven en hoe het er daadwerkelijk aan toegaat in de praktijk, brachten zij een bezoek aan verschillende woon- en dagactiviteitenlocaties waar medewerkers hen rondleidden. We bezochten de woonlocaties ’t Schild en de Langendijkstraat en daarnaast de dagactiviteitenlocaties De Schutse en De Wissel.  

“Ons bezoek aan Careander was waardevol”, vertelt Tessa van der Leij van de directie Maatschappelijk Ondersteuning. “We hebben een goed beeld gekregen van het werk, hebben mooie verhalen gehoord en ook besproken waar medewerkers tegenaan lopen. We hebben nu een duidelijk beeld van een kleinschalige organisatie waar mensen wonen met (ambulante) begeleiding en arbeidsmatige of creatieve dagactiviteiten hebben. Didi Verver van de directie Langdurige Zorg vult aan: “de technologie die Careander gebruikt voor ondersteuning en beweging van kinderen met EMB en oudere mensen met een beperking heeft indruk op ons gemaakt. Ook de creativiteit, oplossingsgerichtheid en bevlogenheid van de medewerkers zijn ons bijgebleven.” 

Zelfstandig wonen en dagactiviteiten

Marcella Snapper, Persoonlijk Begeleider bij de Langendijkstraat: “Ze waren oprecht geïnteresseerd in het concept van de Langendijkstraat en hoe wij onze visie in de praktijk brengen. Dit was echt een kans om als woordvoerder van de doelgroep in gesprek te gaan over verandering. Dit biedt hen ook extra onderbouwing. Want het bleek dat onze visie en die van hen over wat de cliënt nodig heeft, goed op elkaar aansloot.” 

Miriam Krediet, Teammanager van de Langendijkstraat en de Wissel: “We bespraken hoe medewerkers de regie bij de cliënt bevorderen en de uitdagingen die hierbij komen kijken. Daarnaast spraken we ook waar we tegenaan lopen in de praktijk. Zoals het vinden van voldoende gevarieerd werk op dagactiviteitenlocaties zoals de Wissel, hoe de WMO vaak niet toereikend is en het dilemma van de doorstroming van cliënten en de toenemende overlapping tussen VG en psychiatrie bij de Langendijkstraat.” 

Het toepassen van de juiste zorg

“Wat ik heel fijn vond, was de betrokkenheid van de dames”, vertelt Marjolein Geluk, verpleegkundige bij ‘t Schild. “Zo was ik bijvoorbeeld in gesprek over palliatieve zorg. Maar bespraken we ook hoe collega’s met een maatschappelijke achtergrondkennis krijgen van verpleging om de afhankelijkheid van de thuiszorg te verlagen. We hebben ook stilgestaan bij de interne dagbesteding wanneer het extern niet meer lukt. Dat is rustiger en gemoedelijker.” 
 
We hebben de tijd genomen om in gesprek te gaan over werken in de zorg, vertelt Joke van Lenthe, teammanager ’t Schild. “Het vakgebied is divers en medewerkers moeten ook op medisch vlak en bijkomende problematiek geschoold zijn. Het besef daalde in: wat moet je veelzijdig zijn als medewerker. Er ontstond een mooie dialoog over het geschikt zijn voor werken in de zorg, de bereidheid om te blijven ontwikkelen, maar ook over de groeiende vraag naar vakkundig personeel. Wat hebben we nodig om de juiste zorg te faciliteren?” 

De rode lijn in de zorgen

Tijdens de nabespreking aan het einde van de dag, doken we gezamenlijk in de materie en dilemma’s uit het werkveld. Vanuit de locaties en de vele gesprekken die zijn gevoerd, zetten we concreet de bevindingen op een rij. We bezochten verschillende locaties, maar de rode lijn in de zorgen zijn veelal van dezelfde aard. Personeelsproblemen, afhankelijkheid van ondersteunende diensten en een veranderende doelgroep die vraagt om andere zorg. 

“Het was geweldig om te merken hoe onze medewerkers inkijk gaven in de dagelijkse praktijk en dilemma’s”, vertelt Eline de Craen, Strategisch manager Expertise & Behandeling en Zorg & Ondersteuning, over het bezoek. “Het was een leerzame dag die ons zeker zal bijblijven in ons werk bij VWS”, voegt Tessa hieraan toe.