Ga naar de inhoud
Video-interactie begeleiding

Het verhaal van... Theo

Situaties beoordelen met video, spannend maar zinvol

“Het mooie aan mijn werk vind ik dat ik begeleiders en verwanten op een positieve manier kan ondersteunen. Het doel is om nog meer inzicht te krijgen in de cliënt en de best passende zorg te bieden”, vertelt Theo Cents.

Vragen? Neem contact met ons op
0341 46 78 20

Het verhaal van... Theo

Situaties beoordelen met video, spannend maar zinvol

“Het mooie aan mijn werk vind ik dat ik begeleiders en verwanten op een positieve manier kan ondersteunen. Het doel is om nog meer inzicht te krijgen in de cliënt en de best passende zorg te bieden”, vertelt Theo Cents.

Vragen? Neem contact met ons op
0341 46 78 20

Met een flinke dosis ervaring en enthousiasme is Theo sinds november 2022 werkzaam als Video Interactie Begeleider bij Careander.  “Ik ben 17 jaar geleden begonnen als verzorgende en uiteindelijk in de gehandicaptenzorg beland. Daarnaast vond ik alles wat met theater te maken had interessant. Zo heb ik er uiteindelijk voor gekozen om de opleiding docent drama te volgen aan De Akademie voor Expressie door Woord en Gebaar. Daarnaast bleef ik altijd nog in de zorg werken. Hier kreeg ik de vraag van ouders en begeleiders om ondersteuning te bieden door video interactie begeleiding. Vanuit de organisatie waar ik toen werkte heb ik een opleiding Video en Interactie Begeleiding gevolgd”, vertelt Theo. 

Deskundigheidsbevordering

Samen met de orthopedagogen spreekt Theo af om een cliënt te filmen met als doel deskundigheidsbevordering. Theo: “Het filmen van een cliënt gaat natuurlijk altijd in samenspraak met de verwanten en cliënt. Dit kan bijvoorbeeld gaan omdat een cliënt signaalgedrag toont. Er is frustratie, maar de cliënt heeft moeite met duidelijk maken waarom dit is. Door het te filmen krijgen de begeleiders inzicht in hoe ze kunnen communiceren met de cliënt in een bepaalde situatie. Ik film de eerste keer dan ook graag een ervaren begeleider met de cliënt.

Daarnaast wil ik eerst achtergrondinformatie ontvangen over de cliënt. Vervolgens spreken we een locatie en tijdstip af. Het eerste filmmoment is altijd een ontspannen moment. De week erop kom ik dan terug om een lastigere situatie te filmen. Bijvoorbeeld als de cliënt thuiskomt van dagbesteding en moeite heeft met deze overgang. Nadat ik de beelden heb gemaakt, gaan we deze terugkijken. We kijken dan heel specifiek naar een moment terug. Ik film ook nooit langer dan 5 minuten.

Samen de beelden bekijken

Wat gebeurt er op dat ene moment? Hoe gaat de begeleider hiermee om? Krijgt de cliënt genoeg verwerkingstijd na het stellen van een vraag? Ik benoem altijd wat er goed gaat en waar een cliënt goed op reageert. Op deze goede (non-verbale) communicatie momenten kan een begeleider de volgende keer weer inspelen”.  

“Natuurlijk vinden begeleiders het ook spannend als ze gefilmd worden en een cliënt kan zich soms ook net anders gedragen als ik erbij ben. Dit hoort er gewoon bij. Ik probeer altijd voldoende afstand te houden en niet te veel op te vallen. Als er toestemming is, bekijken we de beelden ook met de andere collega’s uit het team. Dit is ook fijn voor nieuwe collega’s. Die kunnen zien hoe een ervaren begeleider met bepaalde situaties omgaat en dit eigen maken. Het is belangrijk om rekening te houden met het tempo, niveau en de situatie.” 

“Eén keer in de twee maanden is er een werkgroep waar ik heen ga en één keer per kwartaal heb ik gesprek met de supervisie. De supervisie gaat met mij in gesprek en beoordeeld of ik mijn werk naar toebehoren uitvoer. Het is eigenlijk een soort onderhoud van mijn opleiding, omdat ik geen directe collega’s heb die mijn werk controleren.

Het werk bij Careander

Ik vind het echt fantastisch dat Careander het belang van Video Interactie Begeleiding ziet en mij hier drie dagen voor geeft”, vertelt Theo. Met de specifieke kennis en inzet van Theo, wordt er nog meer gewerkt aan de expertise van de begeleiding.