Ga naar de inhoud

Uniek: het festival
voor iedereen

Sporten verbindt mensen

Het Uniek festival is voor iedereen toegankelijk. Alle leeftijden en niveau’s komen langs, daarom stond ‘samen’ centraal op deze dag. Op het festival waren verschillende, sportieve en vooral leuke activiteiten om te doen. Zo was voor ieder wat wils.

Vragen? Neem contact met ons op
0341 46 78 20

Uniek: het festival
voor iedereen

Sporten verbindt mensen

Het Uniek festival is voor iedereen toegankelijk. Alle leeftijden en niveau’s komen langs, daarom stond ‘samen’ centraal op deze dag. Op het festival waren verschillende, sportieve en vooral leuke activiteiten om te doen. Zo was voor ieder wat wils.

Vragen? Neem contact met ons op
0341 46 78 20

Vroeger werden er op de Schuilplaats sportevenementen gehouden, maar in de loop van de jaren is dit breder getrokken dan alleen Careander. Zo is samen met Doe Maar Mee, Cultuurkust en GA! Harderwijk de eerste pilot uitgerold. Na het succes van afgelopen jaar, is Uniek een jaarlijks evenement geworden. Tijdens het Uniek festival, wordt er niet gefocust op de blue Monday, maar er wordt juist actief aan de slag gegaan en gefocust op het positieve. Verbinding en kennis met anderen staat hierbij centraal, oftewel: we doen het samen.

Uniek is een festival, wat voor iedereen toegankelijk is. “Vaak kunnen mensen met een verstandelijke beperking op andere evenementen niet volledig meedoen, maar bij dit festival houden we met iedereen rekening”, vertelt Anita, sportcoach bij Careander. “Zo is het rolstoelafhankelijk, kleinschalig, afwisselend qua activiteiten en toch voor iedereen toegankelijk.”

Zalen vol leuke activiteiten

Tijdens het Uniek festival waren van 13:00 tot 15:00 uur en van 17:00 tot 19:00 uur verschillende activiteiten die gegeven werden. Zo waren er vier verschillende zalen met activiteiten: een zaal met oud-Hollandse spelletjes, een zaal met sporten als voetbal, basketbal, kickboksen en tennis, een zaal waar gelasergamed kon worden tussen de luchtkussens en een podiumzaal met natuurkunst. Hier werd gedjembeed, was een popcornkraam, verkleedkleren en er werd geschilderd en geknutseld. 

Vanaf 19:00 uur was het feest: toen startte de disco. “Na zo’n hele dag met uitdagende spelen en sporten, zie je bij de disco iedereen pas écht losgaan. Dan is het feest”, voegt Erwin, sportcoach bij Careander, toe aan het verhaal 

Enthousiasme van bezoekers

Het doel van het festival? Dat de bezoekers met een lach op hun gezicht naar huis gaan. “Aan het eind van het festival zien we allemaal blije gezichten, want sport verbindt”, lacht Anita. “Maar ook de disco draagt daar ook zeker aan bij. Iedereen krijgt er ontzettend veel energie en dat gun je ze van harte.”

Petra, bewoner van de Brederostaete, geeft aan al lang naar het evenement uit te kijken. “Sinds ik wist dat het evenement weer kwam, keek ik ernaar uit”, zegt Petra. “Vorig jaar ben ik ook geweest, dus ik wist dat het leuk zou worden. Vooral het voetballen vind ik heel erg leuk, net als vorig jaar.” Petra kwam alleen naar het festival toe. “Ik weet toch de weg!”, maar Petra heeft haast. “Ik ga snel weer verder voetballen en daarna ga ik nog even naar de gymnastiek.”

Ook Rebecca, deelnemer van de Wissel, vond het een geslaagde dag. “Ik vond het vandaag heel leuk. Vooral de djembé, want ik mocht mijn eigen naam trommelen.” 

Onmisbare hulp van studenten en vrijwilligers

De crew van het festival werd ondersteund door eerstejaars studenten van Sport en Bewegen. “Het is een hele fijne groep”, vertelt Anita. “Ze komen netjes gekleed aan en we kunnen ze echt loslaten. Ze zijn actief en helpen de cliënten waar het kan. We zijn er zo blij mee. Het is een mooie samenwerking!” 

Voor studenten is het festival ook een stap voor de toekomst. Op een laagdrempelige en spelende wijs, maken ze kennis met de doelgroep. Dit kan hen helpen beslissen of ze in de toekomst willen werken in de gehandicaptenzorg, of dat juist een aangepaste sportgroep of een sportvereniging bij hen past. Ze kunnen proeven, ruiken en verschillende dingen proberen op zo’n dag. 

Niet alleen de studenten, maar ook de vrijwilligers waren een grote hulp. “Zonder de vrijwilligers kon dit evenement niet draaien. Neem bijvoorbeeld Michiel, hij doet zoveel voor Careander en dit festival”, zegt Anita. “We hadden vrijwilligers die met busjes rondreden om de cliënten van locaties op te halen, maar ook vrijwilligers die hielpen bij de voorbereiding en op het evenement.”

Voorbereidingen met pieken en dalen

Acht maanden geleden begon de voorbereiding van het Uniek festival. Hieruit is een mooie samenwerking ontstaan, waar verschillende partijen zich voor hebben ingezet. Careander, Doe Maar Mee, Cultuurkust en GA! Harderwijk stonden er niet alleen voor. Ook andere (zorg)organisaties hebben geholpen bij dit evenement. Zo heeft Pluimzorg cakes gebakken. Straathoekwerk Nunspeet hielp het evenement ondersteunen en andere zorginstellingen zoals ’s Heeren Loo, Philadelphia, Veld42 en de GGZ kwamen langs. “Ik ben blij om te zien hoe we met al deze organisaties door dit festival bij elkaar zijn gekomen”, zegt Anita. 

Organisatorisch hadden de verschillende partijen hun eigen verantwoordelijkheden. “Zo was ik verantwoordelijk voor de doelgroep en Cultuurkunst bijvoorbeeld voor de kijk van het podium”, legt Anita uit. “We vergaderden eens in de maand en we kwamen uit voor onze eigen vakgebieden.” Anita vertelt dat de lijntjes kort lagen en dit hielp in de voorbereiding. “Maar er zijn altijd dingen die fout gaan”, lacht Anita. “Doordat je het met zoveel man doet, verlies je sneller het overzicht, maar ik heb niets te klagen. De voorbereiding ging over het algemeen echt heel prettig en goed. Ik kan niet wachten tot volgend jaar!”