Van social work naar orthopedagogiek: Julians verhaal
De kracht van theorie en praktijk
1 oktober 2024
In dit artikel spreken we met Julian, junior orthopedagoog bij Careander. Julian vertelt over zijn keuze voor orthopedagogiek na een opleiding social work, zijn ervaringen tijdens de stage, en de balans tussen theorie en praktijk.
Van social work naar orthopedagogiek: Julians verhaal
De kracht van theorie en praktijk
1 oktober 2024
In dit artikel spreken we met Julian, junior orthopedagoog bij Careander. Julian vertelt over zijn keuze voor orthopedagogiek na een opleiding social work, zijn ervaringen tijdens de stage, en de balans tussen theorie en praktijk.
0341 46 78 20
Hij deelt de uitdagingen van zijn vak, zijn ambitie om zich te verdiepen in neurologie, en de waarde die hij hecht aan reflectie en samenwerking met collega’s. Julian benadrukt de betrokkenheid bij de zorg en de professionele, persoonlijke sfeer binnen Careander. Binnenkort begint Julian als junior orthopedagoog bij Careander.
Opleiding en keuze voor orthopedagogiek
Julian heeft een achtergrond in social work. Tijdens zijn opleiding liep hij elk jaar stage in de gehandicaptenzorg, waar hij ontdekte dat hij graag in deze sector aan de slag wilde gaan. “Als begeleider sta je midden in het leven van de cliënt,” vertelt hij. Dit gevoel van betrokkenheid bij elk aspect van iemands leven trok hem enorm aan, maar hij miste het analytisch denken en de theoretische onderbouwing in zijn werk. Daarom besloot hij verder te studeren en koos hij voor orthopedagogiek.
“Ik heb tijdens mijn stages orthopedagogen aan het werk gezien. Hun werk vond ik erg interessant waardoor ik dacht: dit wil ik ook!” Julian volgde eerst een pre-master en daarna een master, wat samen twee jaar duurde. “Ik wilde graag blijven werken en verbinding houden met de praktijk, dus naast mijn studie werkte ik nog als Persoonlijk Begeleider. Toen ik voor mijn master ook moest stagelopen, heb ik besloten te stoppen met mijn werk als Persoonlijk Begeleider om de kwaliteit te waarborgen.”
Ervaring bij Careander
Bij Careander liep Julian stage op twee locaties: De Rotonde en Veldheem. Deze variatie en betrokkenheid bij verschillende aspecten van de zorg spreken hem aan.”Je draagt zorg voor de inhoud van de zorg en werkt samen met de begeleiders om die inhoud vorm te geven,” zegt hij. Hij merkt op dat dit een groot grijs gebied is, waarbij samenwerking en communicatie cruciaal zijn. “Als orthopedagoog heb je een helikoper view op de situatie. Vanuit daar kijk je continue hoe het gaat, en hoe je de cliënt en de begeleider in hun kracht zet.”
Julian ervaart het als een voordeel dat hij begrijpt hoe het er op de werkvloer aan toe gaat door zijn ervaring als Persoonlijk Begeleider. “Ik denk dat dit mij helpt en hoop dat dit zich uit in begrip voor de werkvloer en het inzien van de mogelijkheden en onmogelijkheden.”
Het werk van een orthopedagoog omvat diagnostiek, het uitvoeren van tests en het analyseren van resultaten. “Je moet theoretische kennis combineren met praktijkervaring,” legt hij uit. “Dit betekent dat je vanuit een onderbouwde hypothese werkt. Vanuit daar ga je aan de slag en kijk je continue waar en hoe er bijgestuurd moet worden. Je bent constant bezig met het leggen van verbanden en betekenis geven aan resultaten.”
De uitdagingen van het vak
Een van de uitdagingen voor Julian is het balanceren van theorie en praktijk. “Het komt en valt met het in de praktijk brengen van theorie,” zegt hij. Hij vertelt dat de problematiek binnen de gehandicaptenzorg enorm divers is, waardoor je zelf nooit alle kennis in huis kunt hebben. “Daarom is het belangrijk om gebruik te maken van de kennis van collega’s en continu bij te leren.”
Julian heeft altijd een sterke interesse gehad in het brein en neurologie. “Dit is een onderbelicht thema in de gehandicaptenzorg en ik denk dat het heel interessant kan zijn,” deelt hij. Hoewel zijn focus misschien nog zal veranderen, blijft zijn nieuwsgierigheid naar de werking van het brein een drijfveer in zijn werk.
Reflectie en toekomst
Reflecteren op zijn handelen doet Julian het liefst in gesprek met collega’s. “Dan bespreken we situaties waar ik tegenaan loop en vind ik het fijn om bevraagd te worden,” zegt hij. Hij benadrukt het belang van begrip voor de werkvloer en de dynamiek van het team, omdat dit direct invloed heeft op de cliënt. “Het is belangrijk dat we stilstaan bij wat we doen en waarom”, legt hij uit. Hij gelooft dat dit essentieel is voor goede zorg.